tiistaina, helmikuuta 03, 2009

Kameran tyhjennystä















Nyt on ollut laiskottelua ilmassa blogin päivityksen suhteen, mutta tässä muutamia viime aikoina tehtyjä juttuja.
Ensin kana-kookoscurry, joka oli taivaallista.

Kana-kookoscurry:

1 pkt (200g) maustamatonta kanafileesuikaletta
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 paprika
2 porkkanaa
maissia
1 tlk (500g) kookosmaitoa
n. 7dl vettä
n. 100g (täysjyvä)nuudeleita
n. 2rkl currytahnaa
chiliä
korianteria
kalakastiketta
mustapippuria

Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä, lisää joukkoon kanasuikaleet. Ruskista muutama minuutti, jonka jälkeen lisää currytahna ja muut vihannekset. Lisää kookosmaito, vesi ja mausteita maun mukaan ja anna kiehua hiljaisella n. 10-15 minuuttia. Loppuvaiheessa lisää nuudelit, keitto on valmista kun nuudelit ovat kypsiä.

Tästä tuli yksi ehdottomista suosikeista, oli mukavan lämmittävää ja maukasta.















Perjantaina tuli leivottua pullaa, osa töihin vietäväksi ja osa laskiaispulliksi.
Taikinasta tuli tosi mehevää ja pehmoista, kun se sai rauhassa kohota, sekä ennen leipomista että leipomisen jälkeen.

Pullataikina:

5 dl maitoa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
pussi kuivahiivaa (monessa ohjeessa on 2 pussia, mutta mielestäni yksikin pussillinen kohottaa ihan tarpeeksi)
n. 1,5 litraa vehnäjauhoja
200g margariinia

Lämmitä maito, lisää joukkoon sokeri, suola, kananmuna, sekä pieneen määrään jauhoja sekoitettu kuivahiiva. Lisää vähitellen jauhoja ja loppuvaiheessa rasva. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin käsistä.

Korvapuusteihin täytteeksi margariinia, sokeria ja kanelia, laskiaispulliin meillä laitetaan vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Koska laskiaispullien täyttäjät tahtovat täytettä runsaasti, niin laskiaispullat syödään meillä päin usein kahdessa osassa. Alla näytteenä biologin täyttämä laskiaispulla:




























Perjantaina tehtiin myös lihapullia, joiden taikinaan sai kätevästi käytettyä falafeleista ylijääneen kermaviilikastikkeen. Lihapullat syötiin perinteisesti perunamuusin kera, lisukkeena kaupan valmis pussista tehtävä mausteinen bearnaise-kastike. Bearnaise-kastikkeen tekeminen siis menee to do -listalle.

Lihapullat:

n. 400 g jauhelihaa
vajaa prk kermaviiliä
n. 1dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
tomaattipyrettä
mustapippuria
suolaa
chiliä
valkopippuria

Sekoita kermaviiliin korppujauhot ja anna seoksen turvota n. 5-10 minuuttia. Lisää turvonneeseen seokseen kananmuna, sipuli, valkosipuli ja jauheliha sekä mausteet. Sekoita taikina hyvin ja muotoile pulliksi. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai vaihtoehtoisesti pienessä määrässä öljyä pannulla.

1 kommentti: