sunnuntaina, lokakuuta 31, 2010

Sunnuntaieväänä hodareita


Sunnuntaisin on usein ehkä vähän normaalia väsyneempi ja alakuloisempi, etenkin jos aurinko ei näyttäydy koko päivänä ja vähän väliä sataa. Näin ollen ruoan on hyvä olla sitä kuuluisaa "lohturuoka"-osastoa (ai että inhoan tuota sanaa), mitä joka paikassa nyt toitotetaan. Hodarit on sopivasti lohtuisia, niissä on ihanan pehmeää sämpylää yhdistettynä rasvaiseen majoneesiin ja kuumaan nakkiin. Ei huono yhdistelmä.
Aluksi mietin, etten millään meinaisi jaksaa tehdä sämpylätaikinaa ja Ikeastakin hodarin saisi vajaalla eurolla, mutta lopulta leipomistyö oli tosi vaivatonta eikä aikaa mennyt nostatusta lukuunottamatta kymmentä minuuttia kauempaa. Ja maku korvasti loistavasti vaivannäön!
Ohje on napattu Voisilmäpeliä-blogista, kiitos!

Hot dog -sämpylät (4 kpl)

2 tl sokeria
1 ¼ tl kuivahiivaa
½ dl lämmintä vettä (42′C)
1 dl lämmintä maitoa (42′C)
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
n. 3 ½ dl vehnäjauhoa
voiteluun: munanvalkuainen

Sekoita sokeri, kuivahiiva ja lämmin vesi. Anna hengailla 5 minuuttia kunnes seos alkaa hieman kuplia. Lisää maito, öljy ja suola (huomaathan, että maidonkin tulee olla lämmintä). Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Ota taikina kulhosta jauhotetulle pinnalle ja vaivaa n. 5-10 minuuttia, kunnes taikina on sileää ja joustavaa. Jos taikina tarttuu kovasti käsiin, lisää jauhoa tarpeen mukaan, mutta vältä laittamasta jauhoa yhtään enempää kuin on pakko.

Kohota taikinaa lämpimässä, ei-vetoisassa paikassa 1 ½ tuntia. Jaa sen jälkeen taikina neljään osaan ja pyörittele hodarisämpylän muotoisiksi. Erityisen ilmavia sämpylöitä saat, kun litistät taikinapalan kevyesti suorakaiteen muotoiseksi, nipistät ylä- ja alareunat yhteen ja sen jälkeen vielä sivureunat yhteen, ja nipistelet taikinan “saumaa” niin kauan kunnes pala on sopivan kokoinen ja muotoinen (joo, tällä tekniikalla ei tule erityisen silmää hiveleviä yksilöitä).

Asettele leivinpaperin päälle ja kohota muotoiltuja sämpylöitä liinan alla vielä puolisen tuntia. Voitele valkuaisella ja paista 200-asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kohonneet ja ruskettuneet kauniisti.

Hodareiden sisälle päätyi myös omatekemää valkosipulimajoneesia, karamellisoitunutta punasipulia ja Vatajan lisäaineettomia nakkeja.

Valkosipulimajoneesi tehtiin näin:

1 kananmunan keltuainen
1 valkosipulin kynsi
n. ½ tl dijonsinappia
mustapippuria
suolaa
n. 1½-2dl rypsiöljyä

Aloita sekoittamalla mausteet, valkosipuli ja sinappi keltuaiseen mieluiten pyöreäpohjaisessa kepossa. Keppo kannattaa laittaa esim. keittiörätin / kostutetun pyyhkeen päälle, jotta se pysyy vatkatessa paremmin paikallaan. Lisää ensin öljyä tipoittain ja myöhemmin ohuena nauhana, koko ajan voimakkaasti vispilällä sekoittaen.
Tarkista maku ja lisää mausteita oman makusi mukaan tarvittaessa.
Majoneesi säilyy jääkaapissa 3-4 vrk Hans Välimäen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti