tiistaina, marraskuuta 02, 2010

Kaalikeittoa ja myslisämpylöitä


Kun ulkona on koleaa ja kosteeta, mikään ei auta syysoloon (vierastan sanaa syysmasennus) kuten kunnon keitto ja itsetehtyjen leipien tuoksu! Näin ollen tänään pyöräytettiin kaalikeittoa karitsanjauhelihalla ja iltapalaksi myslisämpylöitä. Kaalikeittoon joutui perinteisen valkokaalin sijaan kurttukaalia, sillä lähikaupan valkokaalit olivat aivan valtavia yhtä keittoa varten.

Yhdisteltiin kaalikeitossa netistä löydettyjä ohjeita ja maustekaapin sisältöä seuraavalla tavalla:

400g karitsanjauhelihaa
1 sipuli
2 rkl tomaattipyrettä
1 keskikokoinen kurttukaali (tunnetaan myös savoijinkaalina)
2 porkkanaa
1 peruna
3 valkosipulin kynttä (rutkasti, koska flunssa on päällä kolmatta viikkoa)
2 laakerinlehteä
rakuunaa
timjamia
chiliä
hieman kasvisliemijauhetta
mustapippuria
loraus lihafondia
sopivasti vettä

Aloita paistamalla jauheliha ja sipuli. Kuumenna jonkin verran vettä kiehuvaksi ja lisää pilkotut kaalit. Me yritimme pitää vesimäärän koko ajan suurin piirtein kaalien tasolla - kaaleista irtoaa aika paljon nestettä, joten lopulta nestepitoisuus oli aika sopiva. Lisää mausteet ja tomaattipyree jauheliha-sipuliseokseen ja kippaa seos kaalien kanssa kattilaan. Kuori ja raasta porkkanat ja peruna, pilko valkosipuli pieneksi ja lisää joukkoon. Anna kiehua hiljaisella reilun puolisen tuntia, kunnes kaali ja juurekset ovat kypsiä.


Myslisämpylät valmistuivat jokseenkin näin:

n. 4dl lämmintä maitoa
n. 1rkl sokeria
1 kuivahiivapussi
n. 4dl sämpyläjauhoja
n. 2dl grahamjauhoja
n. 4dl vehnäjauhoja
n. 1dl mysliä
n. 1tl suolaa

loraus rypsiöljyä

Aloita lämmittämällä maito sopivan lämpöiseksi ja lisäämällä maitoon sokeri ja sämpyläjauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Sekoittele löysäksi taikinaksi. Lisää grahamjauhot, mysli ja suola. Sekoittele vehnäjauhoja joukkoon, kunnes saat sopivan löysähkön taikinan. Anna kohota puolisen tuntia. Muotoile taikinasta sopivan kokoisia sämpylöitä ja anna niiden kohota pellillä noin kaksinkertaisiksi. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Näissä kannattaa muuten käyttää mahdollisimman hyvälaatuista mysliä, koska se vaikuttaa makuun tosi paljon. Meillä oli Alaran luomumysliä.

Mun on näköjään täysin mahdotonta antaa kovin tarkkoja ohjeita tällaisista "perus"ruoista ja -leivistä, jotka teen itse aina aika lailla fiilispohjalta. Viime viikonloppuna tehtiin tosin patonkeja ihan vaa'an avulla, ne on vaan vielä bloggaamatta! Olen kuitenkin itse todennut parhaaksi sen, että vaan kokeilee ja rohkeasti yrittää. Joskus onnistuu, joskus ei, mutta mitä enemmän on kokeillut sen useammin on onnistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti